Cauta in blog

duminică, 12 februarie 2012

Cine a fost artista Whitney Houston, decedată sâmbătă. De la zeci de milioane de albume vândute și 6 Grammy-uri, la droguri și falimentul personal

Whitney Houston era la apogeul carierei sale, în anii 1980 - 1990, fata de aur a industriei muzicale, cu zeci de milioane de albume vândute, cu o voce şi imagine perfecte, dar spre sfârşitul vieţii sale a devenit imaginea tristă a modului în care drogurile pot distruge un mare talent.

Cântăreaţa şi actriţa americană Whitney Houston, deţinătoare a şase premii Grammy, a murit la vârsta de 48 de ani, a anunţat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al artistei, fără să ofere detalii despre locul şi cauza decesului. Dar site-ul dedicat ştirilor mondene TMZ.com scrie că Houston a fost descoperită moartă în locuinţa sa din Beverly Hills, Los Angeles, informaţia nefiind deocamdată confirmată.

La apogeul carierei sale, Whitney Houston era fata de aur a industriei muzicale. De la mijlocul anilor 1980 până la sfârşitul anilor 1990, ea a fost unul dintre cel mai bine vânduţi artişti. Uimea publicul cu vocea sa puternică, cu acorduri ce-şi aveau rădăcinile în muzica gospel, dar cu o strălucire pop.

Whitney Houston nu a avut succes numai pe plan muzical, jucând în filme cu mare succes la public, precum "The Bodyguard" şi "Waiting to Exhale".
 
Avea o voce şi o imagine perfecte, fiind o cântăreaţă talentată şi cu sex appeal atât cât trebuie pentru a menţine un look perfect şi a influenţat o generaţie de cântăreţe, de la Christina Aguilera la Mariah Carey.

Însă spre sfârşitul carierei sale, Houston a devenit o şocantă poveste a modului în care drogurile pun stăpânire pe viaţă. Vânzările de albume au scăzut, hiturile au încetat să apară, imaginea ei odată perfectă a fost afectată de un comportament sălbatic şi apariţii în public bizare. A mărturisit public că a făcut abuz de cocaină, marijuana şi diverse medicamente, iar vocea sa a avut mult de suferit, până la punctul în care a fost nevoită să ia lecţii de canto din nou.

"Cel mai mare diavol se află în mine. Nu-mi sunt nici cel mai bun prieten, nici cel mai mare duşman", a declarat Houston într-un celebru interviu pentru Diane Sawyer, de la ABC, în 2002, în timp ce-l avea alături pe soţul ei de atunci, cântăreţul Bobby Brown.

Potrivit Access Hollywood, a fost o cădere tragică a uneia dintre cel mai de succes cântăreţe pop, care a vândut numai în SUA 55 de milioane de albume.

Părea că s-a născut sub un semn norocos. Era fiica cântăreţei de muzică gospel Cissy Houston, verişoara divei pop din anii 1960 Dionne Warwick şi fina Arethei Franklin.

Houston a început să cânte de când era copil, în biserică. În adolescenţă a făcut backing vocals pentru Chaka Khan, Jermaine Jackson şi alţi artişti, fiind şi manechin. În acea perioadă, mogulul muzicii Clive Davis a auzit-o cântând.

În 1985, cântăreaţa îşi lansa albumul de debut, "Whitney Houston", care s-a vândut în milioane de unităţi şi a oferit hit după hit. "Saving All My Love for You" i-a adus primul Grammy, pentru cea mai bună artistă pop. "How Will I Know", "You Give Good Love" şi "The Greatest Love of All" au devenit, de asemenea, hituri.

Un alt album premiat cu mai multe discuri de platină, "Whitney", a fost lansat în 1987 şi a inclus hituri ca "Where Do Broken Hearts Go" şi "I Wanna Dance With Somebody".

Decizia de a nu urma cărarea muzicii soul a unor muzicieni precum Aretha Franklin i-a atras critici, fiindu-i reproşat că a renunţat la rădăcinile sale negre pentru a cânta muzică pop comercială. Cântăreaţa a fost de altfel huiduită în timpul galei Soul Train Awards din 1989.

Unii au văzut căsătoria din 1992 cu fostul membru al New Edition Bobby Brown ca o încercare de a elimina aceste critici. Păreau un cuplu ciudat, ea, o prinţesă a muzicii pop, el, un "băiat rău" - de-a lungul anilor, de altfel, el a fost arestat de mai multe ori, din diverse motive, de la conducere în stare de ebrietate la neachitarea pensiei alimentare. Însă Whitney spunea că personalităţile lor nu sunt atât de diferite pe cât părea.

Cei doi au avut un copil, Bobbi Kristina, care s-a născut în 1993.

Şi au trecut mai mulţi ani până când publicul a văzut o altă faţă a lui Whitney Houston.

Între timp, în 1992, ea devenea un star al cinematografiei, apărând alături de Kevin Costner în filmul "The Bodyguard", care, în ciuda criticilor amestecate, a fost un succes pe plan internaţional. A dat istoriei şi unul dintre cele mai memorabile cântece ale sale - un uimitor cover al piesei lui Dolly Parto "I Will Always Love You", care a stat săptămâni în şir în topuri şi a câştigat premiul Grammy pentru înregistrarea anului. Totodată, Whitney a câştigat premiul Grammy pentru cea mai bună artistă pop, iar coloana sonoră a filmului a primit Grammy pentru cel mai bun album al anului.

Whitney s-a întors pe marile ecrane în 1995 - 1996, cu "Unde ne sunt bărbaţii/ Waiting to Exhale" şi "Dragoste de înger/ The Preacher's Wife", ale căror coloane sonore au devenit albume, iar un alt hit, "My Love Is Your Love", din 1998, i-a adus un Grammy pentru cea mai bună artistă R&B.

Însă, în tot acest timp, Houston abuza de droguri. Într-un interviu pentru Oprah Winfrey, din 2010, cântăreaţa spunea că, până în anul lansării filmului "The Preacher's Wife", consumul de droguri devenise zilnic. În acelaşi interviu, Houston dădea vina pe căsătoria ei turbulentă cu Brown, care a şi fost acuzat de violenţă domestică, în 1993.

Cei doi au divorţat în 2007.

Houston a făcut de mai multe ori cure de dezintoxicare, în 2010 declarându-se vindecată de această dependenţă, după cum declara tot într-un interviu pentru Winfrey. Însă, în tot acest timp, au fost concerte anulate, apariţii bizare în public şi o reţinere pentru posesie de droguri.

Houston a avut o revenire de succes în 2009, cu albumul "I Look To You", care a debutat pe primul loc în topuri şi i-a adus discul de platină. Însă curând lucrurile au început să degenereze. La un concert pentru promovarea albumului, din timpul emisiunii TV "Good Morning America", vocea sa părea spartă. Whitney a dat vina pe un interviu anterior acordat lui Winfrey.

Dar turneul mondial lansat pentru promovarea albumului din 2009 a confirmat faptul că Whitney îşi pierduse vocea. Mulţi fani au fost neimpresionaţi, unii au plecat de la concerte. Show-uri anulate au stârnit speculaţia că ar abuza din nou de droguri, însă purtătorii săi de cuvânt negau acest lucru, spunând că este bolnavă.

Recent, presa americană scria că Whitney Houston se confrunta cu falimentul şi că era susţinută financiar de casa ei de discuri, din partea căreia a primit un cec în avans pentru următorul album. O sursă a declarat pentru RadarOnline că artista era "săracă lipită pământului". "Averea lui Whitney este terminată. Celebrităţi din industria muzicală o susţin, iar casa de discuri cu care a semnat i-a dat un cec în avans, pentru viitorul album, care nu se ştie când va apărea... ar putea să rămână chiar fără casă. Este săracă lipită pământului", a declarat aceeaşi sursă.

sursa: ziuadecj.ro